Розвиток дерев’яного домобудівництва: переваги та шляхи досягнення

Кластери та регіональні управління лісів у Німеччині, Австрії, Швейцарії та інших європейських країнах прикладають значних зусиль для підвищення популярності та збільшення частки дерев’яного домобудівництва. Такий їх інтерес до нього зумовлений численними перевагами дерев’яних будинків над іншими, зокрема цегляними, що стали для нас вже традиційними.

Зокрема, вони є дружніми до навколишнього середовища та здоров’я людей, тому що:

  • в конструкціях дерев’яних будинків на десятки років консервується СО2;
  • дерев’яні будинки є енергоощадними як у процесі будівництва, так і при їх експлуатації;
  • деревину значно легше утилізувати, ніж цеглу чи камінь;
  • деревина зберігає у будинку оптимальний мікроклімат, в т.ч. вологість повітря;
  • вона є хорошим звукоізоляційним матеріалом  та володіє низькою теплопровідністю;
  • деревина не є алергенним матеріалом.

Розвиток же будівництва загалом є важливим для економіки країни, оскільки створює нові робочі місця, призводить до росту попиту на супутні товари (меблі, столярні вироби тощо).

27 вересня в рамках спеціалізованої виставки БудЕКСПО Осінь 2011, що проходила у Львові, Кластер ДОМВ провів бізнес-семінар на тему «Деревина у будівництві – новий погляд на питання», чим започаткував свою діяльність у напрямі промоції деревини. Наступним етапом стало проведення 16 грудня 2011 року круглого столу на цю ж тему.

Під час круглого столу п. Роланд Обервіммер з лісового кластера Штирії (Австрії) розповів про систематичний підхід до використання деревини в Штирії, – зокрема про підтримку деревообробного кластера агентством лісових ресурсів та регіональною владою, створений і функціонуючий навчальний центр у галузі деревообробки. У Штирії таким чином є окремі структури, які відповідають за промоцію деревини, за інновації у галузі, за тренінг та підвищення кваліфікації, які є дієвими, визнаними у регіоні та Європі. Завдяки цьому споживання деревини будівництвом зросло з 0,3 м.куб. на душу населення у 1995 році до 0,68 м.куб у 2006 році, а на 2015 рік планується вийти на показник 1,2 м. куб.

П. Хартман з агентства лісових ресурсів землі Північна Вестфалія (Німеччина) пояснив важливість промоції деревини для будівельної галузі з точки зору державного агентства. Підтвердженням того, що державне агентство лісових ресурсів приділяє розвитку дерев’яного домобудування значну увагу стало запрошення представників Кластера ДОМВ на будівельну виставку «Deubau», що проходила у січні 2012 року в м. Ессен (Німеччина). На виставці дерев’яному домобудівництву було надано окремий зал, в якому галузеві фірми презентували свою продукцію, а представники лісового агенства землі Північна Вестфалія з радістю ділилися досвідом з промоції дерев’яного будинкобудування.

Leave a Reply